Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση τρέμει… το «υπερόπλο του Putin», τον πύραυλο Sarmat ακόμα και... σε αποτυχημένη εκτόξευση

Η Δύση τρέμει… το «υπερόπλο του Putin», τον πύραυλο Sarmat ακόμα και... σε αποτυχημένη εκτόξευση
Ο RS-28 Sarmat θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας.
Πανικό στη Δύση προκαλεί ακόμα και το σενάριο εκείνο που θέλει να υπήρξε ατύχημα με το «υπερόπλο του Putin», με τον ισχυρότατο διηπειρωτικό πύραυλο Sarmat κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής του εκτόξευσης, στο κοσμοδρόμιο του Plesetsk, στην περιοχή του Arkhangelsk περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας.
Δημοσίευμα του Reuters κάνει λόγο για σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του Sarmat, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και δορυφορικές φωτογραφίες (από την εταιρεία Maxar με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2024) που δείχνουν έναν τεράστιο κρατήρα πλάτους περίπου 60 μέτρων στον άξονα εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο του Plesetsk.
Επισημαίνεται μάλιστα πως σε αντίστοιχες φωτογραφίες που είχαν ληφθεί νωρίτερα εντός του Σεπτεμβρίου δεν ήταν ορατές εκτεταμένες ζημιές.

Ουδέν σχόλιο από τη Μόσχα

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Reuters και τις πληροφορίες που επικαλείται, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες και παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Δεν έχουμε καμία πληροφορία για αυτό το θέμα.
Αυτή είναι μάλλον μια ερώτηση που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του στρατού μας, γι' αυτό συνιστώ να επικοινωνήσετε μαζί τους» είπε ο Peskov.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ακόμα δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Σενάριο αποτυχημένης εκτόξευσης

To project MeNMyRC ήταν το πρώτο που μετέδωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι μια δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat κατέληξε σε αποτυχία, επικαλούμενο δορυφορικές εικόνες.
Το δημοσίευμα αυτό έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία», αναφέροντας πως ο πύραυλος εξερράγη στο σιλό, αφήνοντας έναν τεράστιο κρατήρα και καταστρέφοντας τον χώρο δοκιμών.
Ειδικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν πως στο κοσμοδρόμιο Plesetsk πραγματοποιούνται δοκιμές εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν μια αποτυχημένη δοκιμή.
Υπάρχει μια τεράστια τρύπα στο έδαφος.
Υπήρξε ένα σοβαρό ατύχημα με τον πύραυλο και το σιλό» τόνισε ο Pavel Podvig, αναλυτής που εξειδικεύεται με τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αφού ανέλυσε τις δορυφορικές εικόνες.
«Μια πιθανότητα είναι ότι το πρώτο στάδιο (booster) είτε δεν πυροδότησε σωστά είτε υπήρξε μια καταστροφική μηχανική βλάβη που έκανε τον πύραυλο να πέσει πίσω στο σιλό ή πολύ κοντά του και να εκραγεί» ανέφερε ο Timothy Wright, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας πως όλα πρέπει να έγιναν αμέσως μετά την πυροδότηση του πυραύλου.
333_5.jpg
443.jpg
Συναγερμός και στις ΗΠΑ


Αναφέρεται μάλιστα πως το περιστατικό αυτό σήμανε συναγερμό και στις ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Cobra ball από την Αλάσκα στη ζώνη έκτακτης ανάγκης μετά το συμβάν.
Αυτό άλλωστε είναι το αεροσκάφος που αποστέλλεται πάντα για να παρακολουθεί τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, όπου κι αν πραγματοποιούνται.

Δεν έφερε πυρηνική κεφαλή

Σύμφωνα με το κανάλι «Military Informant» στο Telegram, το σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών FIRMS εντόπισε μια σοβαρή πυρκαγιά στην περιοχή Plesetsk.
Σημειώνεται ότι το Sarmat δεν ήταν εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επομένως η μόλυνση από ραδιενέργεια αποκλείεται εντελώς.

Υπερόπλο

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ανάπτυξη του Sarmat το 2018, αποκαλώντας τον πύραυλο ένα μοναδικό όπλο, του οποίου «δεν υπάρχει ανάλογο στον κόσμο και δεν θα υπάρχουν για πολύ καιρό».
Σύμφωνα με τον Putin, o «Sarmat» έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές για πολλά χρόνια.
Ο RS-28 Sarmat θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία της πυρηνικής τριάδας της Ρωσίας.
Προορίζεται να αντικαταστήσει τους γηρασμένους πυραύλους του συγκροτήματος R-36M Voevoda και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση έως και 18.000 χιλιομέτρων.
Αναπτύχθηκε από ειδικούς του JSC State Missile Center που πήρε το όνομά του. V. P. Makeev.
Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2022.

Δεν αντιμετωπίζεται

Ο RS-28 Sarmat ( ρωσικά: РС-28 Сармат)‎‎ γνωστός ως «Satan-2», είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με υγρά καύσιμα, εξοπλισμένος με MIRV ( ICBM).
Μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου, είτε για έως και 10 βαριές είτε για 15 ελαφριές κεφαλές MIRV, απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων υπερηχητικής ολίσθησης Avangard (HGV) ή συνδυασμό κεφαλών και πολλά αντίμετρα κατά των αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως είναι αδύνατο να αποκρούσει κανείς μια επίθεση πυραύλων Sarmat.
Ο Sarmat έχει μια σύντομη φάση ώθησης, η οποία μειώνει το διάστημα όταν μπορεί να παρακολουθηθεί από δορυφόρους με αισθητήρες υπερύθρων, όπως το Διαστημικό Σύστημα Υπέρυθρων των ΗΠΑ, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναχαίτισή του.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι τοποθεσίες εκτόξευσης του RS-28 θα είναι εξοπλισμένες με το σύστημα ενεργητικής προστασίας «Mozyr», σχεδιασμένο να αναιρεί το πλεονέκτημα πρώτης κρούσης ενός πιθανού αντιπάλου με την εκτόξευση ενός νέφους από μεταλλικά βέλη ή μπάλες που καταστρέφουν κινητικά τις εισερχόμενες βόμβες, πυραύλους cruise και κεφαλές ICBM σε υψόμετρα έως και 6 χιλιόμετρα.

Ήδη στο στράτευμα

Ο πύραυλος επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2021, αλλά η προθεσμία αργότερα αναβλήθηκε.
Η Roscosmos ανακοίνωσε ότι τα συγκροτήματα Sarmat τέθηκαν σε υπηρεσία μάχης τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ο Putin έχει πει επανειλημμένα ότι η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και προειδοποίησε τη Δύση να μην περάσει το όριο εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης