Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο η Μέση Ανατολή - 500 οι νεκροί στον Λίβανο - Σενάρια Ισραήλ για χερσαία εισβολή με στόχο... τον Nasrallah

Προς ολοκληρωτικό πόλεμο η Μέση Ανατολή - 500 οι νεκροί στον Λίβανο - Σενάρια Ισραήλ για χερσαία εισβολή με στόχο... τον Nasrallah
Για την πιο δύσκολη εβδομάδα της Hezbollah από τη δημιουργία της το 1982 έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
(upd5) Προς ολοκληρωτικό πόλεμο οδεύει η Μέση Ανατολή ύστερα από τους μαζικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε με την επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» στο νότιο Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει περισσότερους από 1.600 στόχους της Hezbollah.
Οι συντριπτικές αυτές αεροπορικές επιδρομές έχουν αφήσει πίσω τους περίπου 500 νεκρούς (ανάμεσα τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες) και πάνω από 1.200 τραυματίες, απολογισμός που είναι ο βαρύτερος στη διάρκεια μιας ημέρας από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975 – 1990 που βίωσε ο Λίβανος.
Λόγω των βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, παραπέμποντας σε σκηνές… Γάζας.
Με το Ισραήλ να δηλώνει ότι αλλάζει την ισορροπία ασφαλείας στα βόρεια του σύνορα και με τη Hezbollah να απαντά με δεκάδες ρουκέτες προς την Haifa και την Δυτική Όχθη, διαμηνύοντας πως αυτήν την μάχη θα την πάει μέχρι τέλους, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, προειδοποιώντας πως ολόκληρη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, από τον οποίο δεν πρόκειται να κερδίσει κανείς.

Σενάρια για χερσαία εισβολή με στόχο τον ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah

Την ίδια στιγμή στο Ισραήλ υπάρχουν φωνές που ζητούν χερσαία εισβολή στον Λίβανο με στόχο ακόμα και τον ηγέτη της, Hassan Nasrallah.
«Αυτή η εβδομάδα ήταν η πιο δύσκολη στην ιστορία της Hezbollah, μετά από σοβαρές ζημιές στη δομή της διοίκησης.
Επομένως, το ερώτημα είναι: πού πηγαίνει το Ισραήλ;
Η επίθεση και η σημαντική ζημιά που επέφερε το Ισραήλ οδηγούν το Ιράν και την Hezbollah να καταλήξουμε σε συμφωνία;
Όχι» υποστηρίζει ο Ισραηλινός απόστρατος συνταγματάρχης Kobi Marom, τονίζοντας ότι εάν το Ισραήλ δεν καταστρέψει τα κέντρα εξουσίας της Hezbollah σε Βηρυτό και Baalbek, «η Hezbollah δεν θα καθίσει σε διαπραγματεύσεις».
«Υπάρχει μια σπάνια ευκαιρία, μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μόνο μια φορά σε κάθε γενιά.
Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις.
Το Ισραήλ πρέπει να προχωρήσει σε επίθεση, τη στιγμή που ο Hassan Nasrallah είναι σχεδόν μόνος.
Νομίζω ότι ο Nasrallah είναι στόχος, αλλά δεν είναι αυτός το κεντρικό πρόβλημα.
Παραμένει σχεδόν απομονωμένος στην κορυφή.
Η ηγεσία γύρω του είναι ανύπαρκτη.
Σκεφτείτε έναν ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης όταν δεν υπάρχει πλέον όλη η επιχειρησιακή του κυψέλη.
Το Ισραήλ πρέπει πλήξει τους πυραύλους ακριβείας που απειλούν το Τελ Αβίβ και να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση» επισήμανε ο Marom, τονίζοντας ότι εάν το Ισραήλ δεν «εκμεταλλευτεί» την τρέχουσα κατάσταση στον Λίβανο, «θα ήταν καταστροφή για γενιές».
Όπως λέει ο ισραηλινός στρατός μπορεί να ολοκληρώσει την επιχείρηση αυτή μέσα σε δύο εβδομάδες
«Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία με τη Hezbollah στα σχοινιά» είπε ο Maron, διερωτώμενος εάν ο Netanyahu και η κυβέρνηση του είναι ικανοί να λάβουν μια τόσο γενναία απόφαση.
Όπως λέει, ένας πόλεμος φθοράς με τη Hezbollah είναι αυτό ακριβώς που θέλει το Ιράν.

Να αποκοπεί η Hezbollah από τον πόλεμο με την Hamas

Η πρόθεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο είναι να αποκοπεί η Hezbollah από τον πόλεμο με την Hamas υποστήριξε μιλώντας στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, αυτό ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Netanyahu, όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να αυξηθεί το επίπεδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Netanyahu (Ισραήλ): Αλλάζουμε την ισορροπία ασφαλείας στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε «πολύπλοκες μέρες» καθώς ενέτεινε τα χτυπήματα κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία.
«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά - αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε σε μήνυμά του ο Netanyahu, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν »από επικίνδυνες ζώνες ώσπου να τελειώσει η επιχείρηση».

Στόχος οι μάχιμες υποδομές

O Herzi Halevi, αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τις «επόμενες φάσεις» στον Λίβανο.
«Ουσιαστικά, στοχεύουμε τις μάχιμες υποδομές που χτίζει η Hezbollah τα τελευταία 20 χρόνια.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό» υποστήριξε ο Halevi.
5_161.JPG
6_99.JPG
Έπληξαν 1.600 στόχους της Hezbollah

Σύμφωνα με την ισραηλινή αεροπορία, τα μαχητικά της έχουν πλήξει 1.600 στόχους της Hezbollah και έχουν καταστρέψει εκατοντάδες υποδομές της σε τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και στην κοιλάδα Bekaa.
Όπως έγινε γνωστό, οι στόχοι που καταστράφηκαν, περιελάμβαναν εκτοξευτές, κέντρα διοίκησης και στρατιωτικές δομές της Hezbollah.
Αυτή ήταν η ισχυρότερη και μαζικότερη επίθεση που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους το Ισραήλ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ανάμεσα στους στόχους ήταν και ο νο3 της Hezbollah, Ali Karaki, ο οποίος ωστόσο φέρεται πως δεν επλήγη από αυτές τις μαζικές επιθέσεις.
2_611.JPG
Η πιο δύσκολη εβδομάδα

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε πως αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα της Hezbollah από τη δημιουργία της το 1982.
Όπως είπε, μέσα σε μια ημέρα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά» της Hezbollah.

Η απάντηση

Απέναντι σε αυτό το ανελέητο σφυροκόπημα, η Hezbollah απάντησε με δεκάδες ρουκέτες προς την Haifa και την Δυτική Όχθη.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι έπληξε τις κυριότερες αποθήκες του ισραηλινού στρατού στον Βορρά καθώς ισραηλινό στρατόπεδο ενώ οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για συντρίμμια και θραύσματα πυραύλων σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τη Ναζαρέτ και την κοιλάδα Jezreel.

Μας καταστρέφουν

Από την πλευρά του o πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati έκανε λόγο για σχέδιο καταστροφής του Λιβάνου, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή από τις περιοχές που βομβαρδίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, περίπου 110.000 είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τις εστίες τους.
Ήδη χιλιάδες έχουν στραφεί στην πρωτεύουσα Βηρυτό αλλά και την πόλη Saida.

Μήνυμα από Ιράν: Δεν θέλουμε πόλεμο

Το Ιράν θέλει να ζήσει ειρηνικά, δεν θέλει πόλεμο διαμηνύει ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, ο οποίος υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι αυτό που ψάχνει να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
«Δεν επιθυμούμε να είμαστε η αιτία της αστάθειας στη Μέση Ανατολή καθώς οι συνέπειες της θα ήταν μη αναστρέψιμες» ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.
livanos1.jpg
Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.
Η Αίγυπτος έχει ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, για έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο.
Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν πως θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, αφήνοντας να εννοηθεί πως τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κίνα έχει καλέσει τους υπηκόους της να φύγουν το συντομότερο από Ισραήλ και Λίβανο και που η Ρωσία εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να διευρύνει τον πόλεμο ενώ το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan κατηγόρησε πως έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».
3_359.JPG
Borrell (ΕΕ): Προς ολοκληρωτικό πόλεμο

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell προειδοποίησε ότι η σύρραξη απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».
«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου.
Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την αποκαλούσατε
Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι.
Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει ο πόλεμος» τόνισε ο Borrell, τη στιγμή που και οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 προειδοποίησαν πως οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις ή ενέργειες αντιποίνων στη Μέση Ανατολή εγείρουν κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος σε όλη την περιφέρεια και ότι κανένας δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό.

Οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Hezbollah, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο, αρνούμενο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό ή την αποστολή των αναπτυσσομένων δυνάμεων.
«Στέλνουμε έναν μικρό αριθμό πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Patrick Reider.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης