Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, κόντρα στις ανησυχίες για τη γερμανική οικονομία - Ο DAX +0,75%

Νέα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, κόντρα στις ανησυχίες για τη γερμανική οικονομία - Ο DAX +0,75%
H μετοχή της Commerzbank ανάκεμψε κατά 2,6%
Με κέρδη έκλεισαν και τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από Federal Reserve (Fed) και ΕΚΤ «έσβησαν» την απογοήτευση από την ύφεση στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης και την επιδείνωση στο επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας.
Παράλληλα, η μετοχή της Commerzbank ανάκεμψε κατά 2,6% (είχε κλείσει στο -5,7% τη Δευτέρα 23/9).
Συγκεκριμένα:

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο του 2024, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ σημείωσε πτώση, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση επιταχύνθηκε.
Η ύφεση φάνηκε να έχει ευρεία βάση, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να βλέπει την πτώση της να βαθαίνει, ενώ η Γαλλία -η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- επέστρεψε σε συρρίκνωση μετά την ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 48,9 αυτόν τον μήνα από το 51 του Αυγούστου, κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μικρή πτώση στο 50,5.
«Η Ευρωζώνη οδεύει προς τη στασιμότητα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank. «Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία μείωση των νέων παραγγελιών και του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς περαιτέρω εξασθένηση της οικονομίας».
Η συνολική ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στο 47,2 από 49,1.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5 από 52,9, κάτω από όλες τις προσδοκίες της δημοσκόπησης του Reuters που προέβλεπε υποχώρηση στο 52,1. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις χρεώσεις με μικρότερο ρυθμό. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 52 έναντι 53,7 του Αυγούστου, τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τη μεταποίηση, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 50 για πάνω από δύο χρόνια και προβλεπόταν στο 45,6, υποχώρησε στο 44,8 από 45,8. Ένας δείκτης παραγωγής υποχώρησε στο 44,5 από 45,8.
Η αισιοδοξία των επιχειρήσεων μειώθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν αναμένεται επικείμενη ανάκαμψη, ενώ ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής των εργοστασίων υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών στο 52,0 από 57,5.

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη γερμανική.
Σύμφωνα με έκθεση Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία συνέχισε να επιδεινώνεται τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε από 86,6 τον Αύγουστο σε 85,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υπολειπόταν επίσης, πέφτοντας από 86,5 σε 84,4 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε 86,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από 86,8 μονάδες του Αυγούστου.

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών:

1_828.JPG

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,65% στις 519,70 μονάδες, με τους κλάδους των βασικών πόρων, της τεχνολογίας και των οικιακών αγαθών να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Ράλι 3,3% για τον Hang Seng στην Ασία - Η Κίνα ανακοίνωσε μπαράζ μέτρων για τόνωση της οικονομίας


Θετικά εξέπληξε τις αγορές η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε τα πολυαναμενόμενα μέτρα για τη στήριξης της οικονομίας, με τις αγορές της Ασίας να ενισχύονται σε υψηλά 2,5 ετών.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άλμα 3,3%, ενώ στην ηπεερωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 2,8%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,71%, μετά την αργία της Δευτέρας. Είναι η πρώτη φορά που ο Nikkei ξεπερνά το όριο των 38.000 μονάδων από τις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 0,5%.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%.

Τα μέτρα από την Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το επταήμερο επιτόκιο επαναγοράς από 1,7% σε 1,5%, ενώ προανήγγειλε τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 0,2 έως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο μονοετές ή στο πενταετές. Το μονοετές LPR βρίσκεται σήμερα στο 3,35% και το πενταετές LPR στο 3,85%.
Η PBOC ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των προκαταβολών για δεύτερη κατοικία, καθώς και 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (141,78 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμων κεφαλαίων.
Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισεκατομμυρίου γιούαν (128 δισεκ. ευρώ)», διευκρίνισε ο διοικητής της PBOC.
Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων και θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Αυτό θα «ωθήσει τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που έχουν χορηγήσει σε επίπεδο κοντά σε αυτό των επιτοκίων νέων χορηγήσεων», συμπλήρωσε.
Ενάμιση χρόνο μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στην οικονομία του ασιατικού γίγαντα, η ανάκαμψη στην οποία ήλπιζαν πολλοί αποδείχθηκε σύντομη και λιγότερο ισχυρή από το προσδοκώμενο.
Η χώρα παραμένει έτσι αντιμέτωπη με κρίση στον τομέα των ακινήτων, αυξημένη ανεργία στις τάξεις των νέων και άτονη κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το κλείσιμο των ασιατικών αγορών:

2_612.JPG
www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης