Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάθε πόλεμος έχει μόνο έναν νικητή, την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ – Ξεκάθαρος θρίαμβος στους τζίρους των εμπόρων του θανάτου

Κάθε πόλεμος έχει μόνο έναν νικητή, την πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ – Ξεκάθαρος θρίαμβος στους τζίρους των εμπόρων του θανάτου
Η σύγκρουση στο Donbass της Ουκρανίας προσέφερε άλλη μια σημαντική ευκαιρία στους κατασκευαστές όπλων να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ, μετατρέποντας ταυτόχρονα την Ουκρανία σε ενα de facto μέλος του ΝΑΤΟ.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό λόμπι δεν απειλεί μόνον τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό, σύμφωνα με τον συγγραφέα και καθηγητή δρ. Ken Hammond.
Συνεπώς, όπως είχε πει κάποτε ο Eisenhower, «Πρέπει να μην επιτρέψουμε την απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα».
Υπενθυμίζεται πως ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό ως Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Όπως ο υποστράτηγος Smedley Butler, ο οποίος υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις μια γενιά πριν από αυτόν, ο Eisenhower βίωσε από πρώτο χέρι τη σχέση μεταξύ του ιδιωτικού κέρδους και της στρατιωτικής ισχύος.
Οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους.
Το 2022, ο Biden υπέγραψε νόμο για την εθνική άμυνα, διαθέτοντας 816,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Από αυτά περίπου 389,5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκε σε στρατιωτικές συμβάσεις για την εξασφάλιση όπλων και υπηρεσιών.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άνω των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (DOD), στις κορυφαίες βιομηχανίες όπλων των ΗΠΑ το 2022 περιλαμβάνονται η Lockheed Martin Corporation, η Raytheon Technologies Corporation και η General Dynamics Corporation.
Αυτές μαζί έχουν κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 296 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως γίνεται κατανοητό, λοιπόν, παρότι η μάστιγα της πολεμικής κερδοσκοπίας ήταν κατανοητή στην εποχή του Eisenhower, με τους δημοσιογράφους να έχουν καταδικάσει τους εμπόρους του θανάτου που όπλισαν όλες τις πλευρές στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο του Ειρηνικού, οι οικονομικές εξελίξεις από τη δεκαετία του 1940 και εξής επιτάχυναν την τάση των εξοπλισμών, με τους στρατιωτικούς εργολάβους να εσοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια…

Ξέπλυμα

«Πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος με διάφορους τρόπους» είπε ο Hammond, απαντώντας στην είδηση ότι η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να στείλει όπλα 567 εκατ. δολ. στην Ταϊβάν.
«Όπλα που βρίσκονται στοιβαγμένα επί σειρά ετών σε στρατιωτικές αποθήκες, στην ουσία απαρχαιωμένος εξοπλισμός, πρόκειται να σταλούν στην Ταϊβάν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ να χτυπήσουν την Κίνα».
«Βασικά δίνουν αυτά τα όπλα στην Ταϊβάν και μετά θα γυρίσουν και θα αγοράσουν νέα για να τα αντικαταστήσουν», εξήγησε.
«Άλλο ένα δώρο για την αμυντική βιομηχανία, τη λεγόμενη αμυντική βιομηχανία, που στην πραγματικότητα είναι πολεμική βιομηχανία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν το έδαφος της Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε τουλάχιστον τρεις επίσημες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων της ανακοίνωσης της Σαγκάης του 1972, που διαπραγματεύτηκε o πρώην Πρόεδρος Richard Nixon, και δύο μεταγενέστερων συμφωνιών το 1979 και το 1982.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ φροντίζουν να προκαλούν την Κίνα τα τελευταία χρόνια, στέλνοντας όπλα στις αρχές της Ταϊβάν και στέλνοντας πλοία στα στενά της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν την κινεζική κυριαρχία και να απόσχουν από κάθε εσωτερικό ζήτημά τους.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπαλλοτρίωτο μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς της και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές μεταξύ του νησιού και κυρίαρχων χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει επανειλημμένα πει ότι η αρχή της Μίας Κίνας αποτελεί πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και ότι οι παραβιάσεις της Ουάσιγκτον θέτουν σε κίνδυνο τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.
Η Μόσχα υποστήριξε την Κίνα στο θέμα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην αρχή της Μίας Κίνας, αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας.
«Οι αποστολές όπλων... στην Ταϊβάν μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια» είπε ο Hammond αναφορικά με τις πρόσφατες εγγυήσεις των ΗΠΑ.
«Με αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να στεγάσουν ανθρώπους που ζουν σε σκηνές και χαρτόκουτα στους δρόμους των πόλεων.
Θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα.
Θα μπορούσαν να παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση…
[Οι άνθρωποι της Ταϊβάν] δεν θέλουν πόλεμο... αλλά αυτό προσπαθούν να προκαλέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Hammond.

Donbass

Η σύγκρουση στο Donbass της Ουκρανίας προσέφερε άλλη μια σημαντική ευκαιρία στους κατασκευαστές όπλων να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ, μετατρέποντας ταυτόχρονα την Ουκρανία σε ενα de facto μέλος του ΝΑΤΟ.
Η συμμαχία των ΗΠΑ επιδίωξε να επεκταθεί χάριν των κατασκευαστών όπλων, με κάθε νέο μέλος να καλείται να αναβαθμίσει τον στρατιωτικό του εξοπλισμό για να διασφαλίσει διαλειτουργικότητα με τους γείτονές του.
Αν μη τι άλλο, το ΝΑΤΟ έχει αναπτυχθεί δραματικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτοντας 16 ακόμη κράτη μέλη από το 1999 έως το 2024.
Πολλά νέα μέλη είναι χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, γεγονός που αποτελεί απειλή τόσο για τις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας όσο και για την ασφάλειά της.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την αποσταθεροποιητική δυναμική της επέκτασης του ΝΑΤΟ, αλλά το κέρδος παρέχει ισχυρό κίνητρο στο μπλοκ ώστε να συνεχίσει να βαδίζει προς τα ανατολικά.
«Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γάζα. Σφίγγουμε τα χέρια μας για την κατάσταση στη Γάζα.
Θα μπορούσαν να σταματήσουν τον πόλεμο αύριο διακόπτοντας κάθε βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά δεν θα το κάνουν ποτέ… μέχρι να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η χώρα μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης