Τελευταία Νέα
Gun Room

VP9 «FLECTARN» και «TROPENTARN», για τα 75 χρόνια της Heckler & Koch

VP9 «FLECTARN» και «TROPENTARN», για τα 75 χρόνια της Heckler & Koch
Τα αναμνηστικά σετ των 75 ετών περιλαμβάνουν -το καθένα- δύο πιστόλια VP9. Θα υπάρξουν 1.000 αριθμημένα σετ που παραδίδονται σε μια αδιάβροχη και αεροστεγή βαλίτσα υψηλής αντοχής
Η βιομηχανία όπλων Heckler &Koch ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1949 από τρείς πρώην μηχανικούς της Mauser.
Φέτος, γιορτάζοντας τα 75 χρόνια ύπαρξης, παρουσιάζουν μια σειρά από αναμνηστικές εκδόσεις των σύγχρονων όπλων τους.
Μεταξύ αυτών είναι το “σετ δύο πιστολιών” VP9 με ειδικούς χρωματισμούς παραλλαγής στα κλείστρα.
hk2.JPG
Πολυμερική πρωτοπορεία

Αν κάποιος ρωτούσε: “Που φτιάχτηκε το πρώτο ευρωπαϊκό πιστόλι 9mm με πολυμερικό σκελετό, πολύσφαιρο γεμιστήρα διπλής στήλης και σκανδάλη χωρίς σφύρα;”, οι περισσότεροι θα απαντούσαμε “Στην Αυστρία” αναλογιζόμενοι το Glock 17… Και θα είχαμε κάνει λάθος!
Το 1970 (13 χρόνια πριν από τον Γαστόν Γκλοκ) στη γειτονική Γερμανία η Heckler &Koch δημιούργησε το VP70.
Ήταν ένα όπλο μπροστά από την εποχή του. Διέθετε έναν ελαφρύ σκελετό από πλαστικό, χρησιμοποιούσε γεμιστήρες χωρητικότητας 18 φυσιγγίων και η σκανδάλη λειτουργούσε με απευθείας επίδραση στον επικρουστήρα. Συνδυαζόταν με ένα αφαιρούμενο, πλαστικό κοντάκιο που λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως πιστολοθήκη. Με το κοντάκι προσαρμοσμένο στη λαβή του το πιστόλι μετατρεπόταν σε ελαφρά αραβίδα. ‘Ενας επιλογέας βολής που “ξεκλειδωνόταν” με το κούμπωμα του κοντακίου, επέτρεπε εκτός από μονές βολές και ριπές των τριών φυσιγγίων.
Τα γράμματα “VP” σήμαιναν VolksPistole (Λαϊκό Πιστόλι) διότι αρχικά προοριζόταν ως ένα φορητό όπλο παλαϊκής άμυνας γιατους πολίτες της Δυτικής Γερμανίας.
Η Heckler & Koch έχει έκτοτε σχεδιάσει το τυφέκιο G36, τα πιστόλια USP και Μκ23 Socom και το ΜΡ7, όλα εκ των οποίων κάνουν εκτενή χρήση προηγμένων πλαστικών.
hk3.JPG

Σύγχρονο και καλοφτιαγμένο

Τα διάσημα αρχικά VP επανήλθαν σε ένα πιστόλι της εταιρείας το 2014.
Ο αρχικός πελάτης ήταν η Αστυνομία της Βαυαρίας που αναζητούσε ένα σύγχρονο όπλο για να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα ΗΚ Ρ7 της.
Η εταιρεία ανταποκρίθηκε με το VP9, ένα πιστόλι πολυμερικού σκελετού που μπορεί να αλλάζει σχήμα και μέγεθος λαβής. Τόσο οι ράχη, όσο και τα πλευρά της λαβής δέχονται προσθήκες διαφορετικού πάχους, ώστε να προσαρμόζονται στις παλάμες των αστυνομικών.
Αναφερόμενοι στην εργονομία, τα χειριστήρια είναι πλήρως αμφιδέξια. Υπάρχουν μοχλοί απελευθέρωσης/ανάσχεσης του κλείστρου και στις δύο πλευρές του κορμού, αλλά και ένα αμφίπλευρο “πεντάλ” για την αφαίρεση του
γεμιστήρα στη βάση του υποφυλακτήρα της σκανδάλης (ανάλογος με εκείνον του παλαιότερου USP). Στο εμπρόσθιο μέρος του σκελετού υπάρχει μια ράγα ανάρτησης φακού.
Το κλείστρο περικλείει τον επικρουστήρα με την ασφάλεια ακούσιας πυροδότησης από πτώση. Ένα δίχαλο στη σκανδάλη την “ακυρώνει” εφόσον ο χειριστής το πιέζει με το δάχτυλο του. Δεν υπάρχει κάποιου είδους εξωτερικός μοχλός που να κλειδώνει το μηχανισμό, όπως άλλωστε συνηθίζεται στα πιστόλια που ακολουθούν τη γενική μορφολογία που εγκαινίασε η Glock. Η τροφοδοσία γίνεται από γεμιστήρες χωρητικότητας 17 φυσιγγίων (ίδιοι με του ΗΚ Ρ30).
Οι κάνες έχουν μήκος 10,4cm, δίνοντας στο όπλο διαστάσεις κατάλληλες τόσο για συγκαλυμμένη οπλοφορία, όσο και για υπηρεσιακή/σκοπευτική χρήση. Τα στάνταρ σκοπευτικά είναι σταθερά τοποθετημένα στο κλείστρο, με την ακίδα να φέρει μια φωσφορίζουσα, πράσινη κουκίδα για ευκολότερο εντοπισμό της. Ένα ενδιαφέρον εργονομικό στοιχείο του VP9 είναι η ύπαρξη δύο “πτερυγίων” που εξέχουν εκατέρωθεν στο πίσω μέρος του κλείστρου. Προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση για όπλιση του μηχανισμού σε σχέση με τις παραδοσιακές κάθετες χαράξεις, μολονότι και αυτές δε λείπουν.
hk4.JPG

Διπλή περιορισμένη έκδοση

Τα αναμνηστικά σετ των 75 ετών περιλαμβάνουν -το καθένα- δύο πιστόλια VP9. Θα υπάρξουν 1.000 αριθμημένα σετ που παραδίδονται σε μια αδιάβροχη και αεροστεγή βαλίτσα υψηλής αντοχής.
Τα όπλα είναι μηχανικά πανομοιότυπα, όμως τα κλείστρα τους έχουν καλυφθεί με τα δύο μοτίβα παραλλαγής του σύγχρονου γερμανικού στρατου: FLECTARN (παραλλαγή δάσους με βάση το λαδί, το γκρί και το πορτοκαλί χρώμα) και TROPENTARN (παραλλαγή ερημου σε μπές, καφέ και πράσινους τόνους). Συνοδεύονται από τέσσερις γεμιστήρες, ένα επετειακό μετάλλιο και μια κάρτα με το έμβλημα της ΗΚ για την 75η επέτειο από την ίδρυση τους.
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι τα πιστόλια θα πωληθούν μόνο σε ζεύγη, οπότε είναι μια περίπτωση “όλα ή τίποτα”. Οι τιμές για το σετ κυμαίνονται μεταξύ 2.100 και 2.500 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται τα διαθέσιμα όπλα.
Οι γνώμες για την αξία του συγκεκριμένου “πακέτου” είναι μοιρασμένες.
Πολλοί θεωρούν οτι είναι υπεριμημένο, τη στιγμή που τα κανονικά VP9 κοστίζουν κατά μέσο όρο 720 ευρώ. Χίλια ευρώ περισσότερα για λίγο χρώμα στο κλείστρο, ακούγονται πολλά. Άλλοι βλέπουν ένα ορόσημο στην πορεία της νεότερης ηλικιακά γερμανικής οπλοβιομηχανίας, η οποία στερείται μακροχρόνιου παρελθόντος, αλλά ήδη διαθέτει τεράστια τεχνολογική κληρονομιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης