Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία ανάβει φωτιές στην ΕΕ - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου»

Η Πολωνία ανάβει φωτιές στην ΕΕ - «Απειλή για την εθνική ασφάλεια το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου»
Η κυβέρνηση Tusk πιστεύει ότι ορισμένες από τις λύσεις που υιοθετούνται στο σύμφωνο «ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Πολωνίας και των πολιτών της»
Το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως, καθώς απειλεί την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της χώρας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης στην Euractiv.
Ο πρωθυπουργός Donald Tusk, του οποίου η νέα στρατηγική για τη μετανάστευση περιλαμβάνει την προσωρινή εδαφική αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι «κανείς δεν θα τον αναγκάσει» να εφαρμόσει το Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο.
«Η πολωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κριτικά το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί δεν επιλύουν τα πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης στο Euractiv σε γραπτή δήλωση.

Βλέπουν αποσταθεροποίηση από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι η Πολωνία έχει επιστήσει την προσοχή σε επίπεδο ΕΕ στις προκλήσεις που θέτει η γεωγραφική της θέση, ιδίως η εγγύτητά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Οι δραστηριότητες αυτών των χωρών, οι οποίες στοχεύουν στην Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ», ανέφερε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι λαμβάνει όλα τα νομικά και επιχειρησιακά μέτρα για την προστασία των συνόρων της, τα οποία είναι επίσης τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ορισμένες από τις λύσεις που υιοθετούνται στο σύμφωνο «ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της Πολωνίας και των πολιτών της, γι' αυτό και δεν βλέπουμε τη δυνατότητα εφαρμογής τους στη χώρα μας».

Διευκρινίσεις

Μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο μεταναστευτικό, η Euractiv ανέφερε ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του Tusk, συνέταξαν μια δήλωση που αναφέρεται στην ανάγκη εφαρμογής του συμφώνου για το μεταναστευτικό, μια αλλαγή από την προηγούμενη θέση της Πολωνίας.
Αφού το Euractiv Poland δημοσίευσε τη μετάφραση του άρθρου, το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Συνομοσπονδία (PfE/ESN) έκανε retweet μια ανάρτηση του βουλευτή του Bartłomiej Pejo, ο οποίος κατηγόρησε τον Tusk ότι λέει διαφορετικά πράγματα στις Βρυξέλλες από ό,τι στην πατρίδα του.
Για διευκρινίσεις, το Euractiv επικοινώνησε με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης και η δήλωση που έλαβε ήταν σαφής σχετικά με τη στάση του υπουργικού συμβουλίου.
Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι στη δήλωση του ΕΛΚ τονίζεται ότι η εφαρμογή του συμφώνου «δεν θα επηρεάσει την άσκηση των ευθυνών που βαρύνουν τα κράτη μέλη σχετικά με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας».
Σημειώνεται επίσης ότι, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ ασχολήθηκαν με την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας και εξέφρασαν κατανόηση των μοναδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πολωνία.
«Το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την πολιτική εκμετάλλευση της μετανάστευσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Πολωνία και άλλες χώρες που υπερασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από υβριδικές επιθέσεις», τόνισε η κυβέρνηση.


www.bankingnews.r

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης