Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σενάριο - σοκ για το πετρέλαιο με «έκρηξη» +160% ή στα 200 δολ., αν το Ισραήλ χτυπήσει την παραγωγή του Ιράν

Σενάριο - σοκ για το πετρέλαιο με «έκρηξη» +160% ή στα 200 δολ., αν το Ισραήλ χτυπήσει την παραγωγή του Ιράν
Η εξαΰλωση της ιρανικής παραγωγής θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών πετρελαίου κατά 160%
Αύξηση 161% μπορεί να καταγράψουν οι τιμές του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα στην περίπτωση που το Ισραήλ πλήξει τις ενεργειακές υποδομές του Ιράν, σύμφωνα με τον Bjarne Schieldrop της SEB.
Ειδικότερα, όπως είπε ο αναλυτής με ειδίκευση στα εμπορεύματα, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι αν η παραγωγή της Ισλαμικής Δημοκρατίας αποδεκατιστεί.
Ο Bjarne Schieldrop της SEB σημείωσε ότι το Ιράν παράγει πάνω από 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού.
Είπε δε ότι εάν η σύγκρουση στην περιοχή εξαφάνιζε την ιρανική πετρελαϊκή υποδομή, θα μειωνόταν σημαντικά η πλεονάζουσα πετρελαϊκή ικανότητα του ΟΠΕΚ+.
Αυτό δεν σημαίνει μόνο υψηλότερες τιμές αλλά και ενίσχυση της αβεβαιότητας στην αγορά, πρόσθεσε ο Schieldrop:
«Το επόμενο ερώτημα στην αγορά θα ήταν το εξής: τι θα συμβεί τώρα στα Στενά του Ορμούζ, και αυτό, φυσικά, θα πρόσθετε ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου στο πετρέλαιο».
Στο σενάριο των 200 δολαρίων ανά βαρέλι, το αργό Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, θα κέρδιζε 161% από την τρέχουσα τιμή του.
Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 76,44, όπερ σημαίνει αύξηση +10% μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Παρά το ράλι, το αργό Brent εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 16% κάτω από το ανώτατο όριο των 91 δολαρίων φέτος.
Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται ευθυγραμμισμένοι με τον Schieldrop, σημειώνοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παραμείνουν ασήμαντες έως ότου οι επενδυτές δουν τις υποδομές πετρελαίου να υφίστανται πραγματική ζημιά.
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου.
Τον Δεκέμβριο, το καρτέλ του ΟΠΕΚ+ θα αποφασίσει εάν θα απελευθερώσει περισσότερη παραγωγή αργού, αναιρώντας ορισμένους από τους περιορισμούς του συνασπισμού.
Αυτοί οι περιορισμοί εισήχθησαν για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου, αλλά στοίχισαν το μερίδιο αγοράς της συμμαχίας.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα μέλη δεν τηρούν τις ποσοστώσεις τους, προκαλώντας την οργή της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτη του ΟΠΕΚ.
Την περασμένη εβδομάδα, το βασίλειο προειδοποίησε ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει έως και 50 δολάρια το βαρέλι εάν ο ΟΠΕΚ δεν μειώσει τις εκροές, όπως είχε δεσμευτεί.
Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή είναι μια συγκαλυμμένη απειλή ότι το Riyad θα αυξήσει τη δική του παραγωγή εάν τα μέλη δεν συμφωνήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης