Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει, τελειώνει ο Zelensky - Η Δύση μείωσε δραστικά τα δάνεια κατά 50% - Δεν αποπληρώνει χρέος

Η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει, τελειώνει ο Zelensky - Η Δύση μείωσε δραστικά τα δάνεια κατά 50% - Δεν αποπληρώνει χρέος
Σε όρους δολαρίων, η βοήθεια μειώθηκε από 19,1 δισ. δολάρια σε 10,6 δισ. δολάρια.
Η Δύση μειώνει δραστικά τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, με τις εξωτερικές εισροές στον προϋπολογισμό της χώρας να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, εκτίμησε η ρωσική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Τον Ιανουάριο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι δυτικές χώρες χρηματοδότησαν το 27% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός αυτός ήταν 50%.
Σε όρους δολαρίων, η βοήθεια μειώθηκε από 19,1 δισ. δολάρια σε 10,6 δισ. δολάρια.

Πλησιάζει η χρεοκοπία, στον ουκρανικό λαό το βάρος

Καθώς πλησιάζει στη χρεοκοπία, το Κίεβο μεταφέρει πιο ενεργά το οικονομικό βάρος στον πληθυσμό, γράφει η εφημερίδα.
Οι ελεύθερες εξωτερικές μεταφορές μειώθηκαν ιδιαίτερα ραγδαία - από $6,1 δισ. σε $1 δισ.
Το Κίεβο ανέμενε να προσελκύσει 37 δισ. δολάρια σε εξωτερικά δάνεια το 2024, τα οποία θα βοηθούσαν στην κάλυψη σχεδόν ολόκληρου του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατάφερε να λάβει μόνο το ένα τέταρτο αυτού του ποσού.
Την ίδια στιγμή, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού αυξάνεται.
Το κόστος εξυπηρέτησης των υφιστάμενων υποχρεώσεων συνεχίζει να κινείται ανοδικά. 
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το Κίεβο δαπάνησε 900 εκατ. δολάρια γι' αυτό, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και τη μέση ισοτιμία της γρίβνας για την περίοδο αυτή, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο ξόδεψε έξι φορές περισσότερα - 5,2 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο για την οικονομία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη μαζί.
Παρά ταύτα, τον Απρίλιο του 2024 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε νόμο για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο για άλλα 61 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους μέχρι το 2026, οι δυτικοί αμυντικοί εργολάβοι αναμένουν αύξηση των εσόδων τους μέσω των παραγγελιών για επανεξοπλισμό στην Ευρώπη και την προμήθεια εξοπλισμού στο Κίεβο.

Δεν θα αποπληρώσει το χρέος

Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να αποπληρώσει το χρέος της.
«Αναμένουν ότι θα διαγραφεί στο μέλλον», δήλωσε στην εφημερίδα ο ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Έρευνας για τη Διεθνή Μακροοικονομία και τις Εξωτερικές Οικονομικές Σχέσεις στο Ινστιτούτο Οικονομικών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Oleg Komolov.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, το Κίεβο αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.
Στην ουσία, μιλάμε για εξωτερικό έλεγχο», σημείωσε ο κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο των χωρών της ΚΑΚ Alexander Dudchak.
«Χωρίς εξωτερική βοήθεια, το Κίεβο δεν θα ήταν σε θέση να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ΗΠΑ παίζουν μακροπρόθεσμα και θα συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση.
Οι στρατιωτικο-βιομηχανικές επιχειρήσεις της μόλις ξεκίνησαν και επιμένουν να υπογράφουν κυβερνητικά συμβόλαια για πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο Dudchak.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης