Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, σφυροκόπημα από αέρος – Στους 274οι νεκροί, πάνω από 1.024 οι τραυματίες

Το Ισραήλ εξαπολύει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, σφυροκόπημα από αέρος – Στους 274οι νεκροί, πάνω από 1.024 οι τραυματίες
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου χαρακτήρισε το κύμα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ «γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξης»...
Σχετικά Άρθρα
(Upd) Για χερσαία επιχείρηση ετοιμάζεται το Ισραήλ στον Λίβανο, με τον εκπρόσωπο του IDF Daniel Hagari να προειδοποιεί τους Λιβανέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές της κοιλάδας Bekaa, όπου η Hezbollah φέρεται να διατηρεί κρυμμένους πυραύλους επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατηγικά όπλα μεγάλης εμβέλειας.
Δεδομένου ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει κατηγορήσει τη Hezbollah ότι κρύβει όπλα σε κάθε τρία έως πέντε σπίτια σε περιοχές του Λιβάνου, η προειδοποίηση Hagari πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Σημειωτέον, ο Hagari απέκρουσε τις κατηγορίες για τις αυξανόμενες απώλειες του Λιβάνου και την απόφαση του Ισραηλινού Στρατού να στοχεύσει περιοχές αμάχων, λέγοντας ότι τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν ότι η Hezbollah έκρυβε ισχυρά όπλα σε περιοχές αμάχων, με αποτέλεσμα δευτερεύουσες εκρήξεις.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 274 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.024 τραυματίστηκαν, «μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και γιατροί», από τις συνεχιζόμενες σημερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.
Ο τραγικός απολογισμός, που ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, έρχεται από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και πρόκειται για τα περισσότερα θύματα μέσα σε μια ημέρα από την ημέρα που ξεκίνησε η σύγκρουση Ισραήλ - Hezbollah τον Οκτώβριο.
Ο IDF αναφέρει ότι έχει πλήξει 300 στόχους της Χεζμπολάχ σήμερα.
Σύμφωνα με το Reuters, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου χαρακτήρισε το κύμα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ «γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξης».
Όπως τόνισε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στοχεύουν να καταστρέψουν πόλεις και χωριά του Λιβάνου και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη του κόσμου να «αποτρέψουν την επιθετικότητα».

Netanyahu (Ισραήλ): Αλλάζουμε τις ισορροπίες στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε «πολύπλοκες μέρες» καθώς ενέτεινε τα χτυπήματα κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η εκστρατεία.
«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά - αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε σε μήνυμά που εκδόθηκε μετά από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Hezbollah: Μάχη μέχρι τέλους

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Hezbollah, Naim Qassem υποστήριξε πως ο πόλεμος με το Ισραήλ μπαίνει σε μια νέα φάση, ότι η Hezbollah δεν πτοείται από τις απειλές και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε στρατιωτικές προκλήσεις στο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, κήρυξε μια νέα φάση του πολέμου με το Ισραήλ, που περιγράφεται ως «μια μάχη χωρίς τέλος και χωρίς όρια, όπου η οργάνωση θα συνεχίσει να επιτίθεται με απροσδόκητους τρόπους, χτυπώντας τον εχθρό όταν δεν θα το περιμένει».
Η Hezbollah επιτέθηκε με περισσότερες από 150 ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ, πλήττοντας μάλιστα στόχους βαθιά στο ισραηλινό έδαφος.
Χθες 22/9 η Ηezbollah πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες έπληξαν στόχους τόσο στην Haifa όσο και σε εδάφη ακόμα και σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τη συνοριακή γραμμή ενώ αναφέρεται πως επλήγη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ramat David, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της Haifa.

Σχέδιο εξόντωσης της Hamas μέσω… λιμοκτονίας

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αναφέρθηκε στο σχέδιο των στρατηγών υπό τον απόστρατο στρατηγό Giora Eiland για το πώς μπορεί να επέλθει η εξόντωση της Hamas.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει επί της ουσίας πως όλα τα βόρεια εδάφη της Γάζας θα μετατραπούν σε στρατιωτική ζώνη.
«Είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζουμε, αλλά υπάρχουν και μερικά ακόμα» είπε ο Netanyahu, αναφέροντας πως παραμένει η δέσμευση για τη διάλυση του πολιτικού ελέγχου της Hamas.
Βάσει του σχεδίου Eiland ο ισραηλινός στρατός θα απομακρύνει περισσότερους από 300.000 Παλαιστινίους από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα τεθεί υπό τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο του Ισραήλ.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει «τακτικές πολιορκίας» για να οδηγήσει τους μαχητές της Hamas στη λιμοκτονία, έτσι ώστε να αναγκαστούν να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους.
«Όσοι φύγουν, θα έχουν νερό και φαγητό» είχε υποστηρίξει ο Eiland, επισημαίνοντας πως «μέσα σε μια εβδομάδα, ολόκληρη η βόρεια Γάζα θα είναι στρατιωτικό έδαφος, όπου δεν θα εισέρχεται καμία προμήθεια».
Εκτιμάται ότι στην περιοχή αυτή είναι ενεργοί ακόμα 5.000 μαχητές της Hamas.
Κατά τον Eiland το σχέδιο αυτό θα στρέψει τους Παλαιστίνιους κατοίκους κατά της Hamas, υποστηρίζοντας αυτό αποτελεί και τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar.
Μέχρι στιγμής πάντως το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί, αν και 27 βουλευτές της Κνεσέτ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.

Άγνωστη η τύχη του Sinwar

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν την είδηση για το εάν ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar είναι ζωντανός.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες Κυριακή 23/9 αναφέρουν πως ο Sinwar είχε σκοτωθεί.
«Σχετικά με το τι έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες για την κατάσταση του Sinwar, δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω.
Έχουμε μία αποστολή - να φτάσουμε στο Sinwar, και θα το κάνουμε» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.

To Ισραήλ έχει γκρεμίσει 60% όλων των κτηρίων στη Γάζα

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις δορυφορικών φωτογραφιών των αμερικανών ερευνητών Corey Scher και Jamon Van Den Hoek, στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, το 58,7% των κτηρίων της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή έχει ολοσχερώς καταστραφεί.
Πρόκειται συνολικά για περίπου 169.000 κτίρια.
Όπως αναφέρεται, οι σημαντικότερες καταστροφές σημειώθηκαν κατά τους δύο-τρεις πρώτους μήνες του πολέμου.
Στον βόρειο τομέα, η πόλη της Γάζας, που αριθμούσε 600.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είναι ρημαγμένη καθώς το 73,9% των κτιρίων της πόλης έχει πληγεί ενώ και στη Rafah έχει πληγεί το 46,3% των κτhρίων.
Στις 20 Αυγούστου, μόνο 16 από τα 36 νοσοκομεία (44%) λειτουργούσαν μερικώς στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ενώ εκτιμάται πως έχει καταστραφεί το 85% των σχολικών κτηρίων και το 70% των τζαμιών.
Επίσης, αναφέρεται πως έως τις 27 Αυγούστου, το 68% των αγροτικών εδαφών είχε υποστεί ζημιές όπως και το 68% του οδικού δικτύου.

israel_7.jpg
Netanyahu: Ζωντανοί 50 Ισραηλινοί όμηροι

Σύμφωνα με τον Netanyahu, εκτιμάται ότι περίπου 50 από τους 97 ομήρους που κρατά η Hamas, είναι ζωντανοί.
Ο Netanyahu φέρεται να έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής καθώς η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, οι 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια της Hamas, αν και από αυτούς οι 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2023 η Hamas είχε αφήσει ελεύθερους 105 ομήρους στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ.

Νέα Γάζα… ο Λίβανος

Η διεθνής κοινότητα καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Hezbollah και την Hamas να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres δήλωσε ανήσυχος για τον κίνδυνο ο Λίβανος να μετατραπεί σε δεύτερη Λωρίδα της Γάζας.
Aπό την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε φόβο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Hezbollah θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης