Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή! Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες θέλουν πλέον πυρηνική ενέργεια

Ανατροπή! Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες θέλουν πλέον πυρηνική ενέργεια
Οι τράπεζες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τη «Διακήρυξη για την Πυρηνική Ενέργεια» του COP28
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να λάβει τεράστια ώθηση, καθώς περισσότερες από δώδεκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου υπόσχονται στήριξη σε νέα έργα που στοχεύουν στον τριπλασιασμό της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου John Podesta και δεκατέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citi, Morgan Stanley και Goldman Sachs, αναμένεται να υποστηρίξουν στο πλαίσιο του COP 28 δήλωση για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.
Οι τράπεζες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τη «Διακήρυξη για την Πυρηνική Ενέργεια» του COP28, η οποία διευκρινίζει: «Αναγνωρίζουμε τον βασικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου/ουδετερότητας άνθρακα έως ή περίπου τα μέσα του αιώνα».
«Αυτό το γεγονός θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο George Borovas, επικεφαλής πυρηνικής πρακτικής στο δικηγορικό γραφείο Hunton Andrews Kurth και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης.
Όπως είπε, μέχρι τώρα οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η χρηματοδότηση νέων πυρηνικών έργων είναι πολύ δύσκολη.
«Οι τράπεζες απλώς δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τα πυρηνικά.
Το μοναδικό που γνωρίζουν είναι ότι η υποστήριξη από τις τράπεζες θα επιτρέψει στην πυρηνική ενέργεια να είναι μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή και όχι ένα αναγκαίο κακό» πρόσθεσε ο Borovas.
Η εκδήλωση με την Podesta και τις μεγάλες τράπεζες έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ο ιδιοκτήτης του Three Mile Island ανακοίνωσε σχέδια επένδυσης περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβίωση πυρηνικού σταθμού κοντά στο Middletown, Pa., συνάπτοντας 20ετές συμβόλαιο για την πώληση της ενέργειας σε Microsoft.
Η Microsoft αναζητά «πράσινη» ενέργεια χαμηλού κόστους για περιφερειακά κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν υπάρχει κανένα σενάριο»

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει κανένα σενάριο» στο οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς ατομική ενέργεια.
Η Barclays σημείωσε ότι η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας είναι αναξιόπιστη και για αυτό χρειαζόμαστε πυρηνικά εργοστάσια.
Σύμφωνα με τους FT, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δηλώνουν πως στηρίζουν την πυρηνική ενέργεια είναι οι Abu Dhabi Commercial Bank, Ares Management, Brookfield, Crédit Agricole CIB, Guggenheim Securities, Rothschild & Co, Segra Capital Management και Société Générale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης