Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ ΗΠΑ: Η Ρωσία με 1.300 drones στον αέρα και βόμβες 1.500 κιλών σαρώνει την Ουκρανία - Ταπεινωτικό τέλος Zelensky

Παραδοχή σοκ ΗΠΑ: Η Ρωσία με 1.300 drones στον αέρα και βόμβες 1.500 κιλών σαρώνει την Ουκρανία - Ταπεινωτικό τέλος Zelensky
Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Zelensky μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα νέο Brest – Litovsk με σημαντικές απώλειες εδαφών και πιθανότατα χωρίς τον ίδιο στην εξουσία, επισημαίνει το σημαντικό αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs
Διάχυτη είναι η απογοήτευση στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και τα σημαντικότερα κέντρα εξουσίας και επιρροής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνειδητοποιούν, πως διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και με το Κίεβο σε θέση ισχύος δεν πρόκειται να υπάρξουν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το σημαντικότερο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επίδραση στο State Department και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Ο λόγος για το Foreign Affairs που διαπιστώνει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν θα μπορέσει ποτέ να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου με ευνοϊκούς όρους για τον ίδιο και την εξουσία του.
Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Zelensky μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα νέο Brest – Litovsk με σημαντικές απώλειες εδαφών και πιθανότατα χωρίς τον ίδιο στην εξουσία, επισημαίνει το Foreign Affairs.

Ο Putin δεν ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, κερδίζει συνεχώς στο έδαφος

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Jack Watling του ιδιαίτερα σημαντικού think tank Royal United Services Institute, (RUSI) ο Zelensky πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να πουλήσει το «σχέδιο νίκης» του, τα βασικά στοιχεία του οποίου αποκάλυψε στο ουκρανικό κοινοβούλιο στις 16 Οκτωβρίου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διευρυμένη στρατιωτική βοήθεια για τη σταθεροποίηση του μετώπου, εγγυήσεις ασφάλειας μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ και αμυντική-βιομηχανική συνεργασία.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αντιμετωπίστηκαν με σημαντικό σκεπτικισμό μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας, οι οποίοι ανησυχούν ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, ο εξοπλισμός από μόνος του θα είναι ανεπαρκής για τη σταθεροποίηση του μετώπου, παρατηρεί το Foreign Affairs.
Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό είναι πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει τρομακτικό πρόβλημα λειψανδρίας και άρα υποστελέχωσης των μονάδων.
Η υποβάθμιση της σημασίας του εξοπλισμού σχετίζεται ξεκάθαρα με την απόφαση κυρίως των ΗΠΑ να κλείσουν τη στρόφιγγα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Walting, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κερδίζει στο μέτωπο επομένως δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί τώρα ενώ η Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιήσει το μέτωπο και να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ για να μπορεί να ελπίζει σε καλύτερους όρους σε ενδεχόμενες συνομιλίες.
turkey.jpeg
Σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ρωσικό στρατό – Δεν μπορεί η Ουκρανία σε ένα μέτωπο 965 χιλιομέτρων

Το Foreign Affairs παραδέχεται ότι το πρόβλημα για την Ουκρανία είναι πως αντιμετωπίζει, τόσο την επιδεινούμενη κατάσταση στο πεδίο της μάχης όσο και τη στασιμότητα των διπλωματικών προσπαθειών μεταξύ των εταίρων της πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, (5/11/2024) όπου οι δύο υποψήφιοι έχουν ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις στη σύγκρουση.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ρωσία κατάφερε να αποκτήσει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ουκρανικών δυνάμεων, επιτρέποντάς της να κάνει αργή αλλά σταθερή πρόοδο διασπώντας την ουκρανική άμυνα.
Αλλά καθώς τα θύματα της Ουκρανίας αυξάνονται, το Κίεβο και οι εταίροι του δεν μπορούν να χάνουν χρόνο, αποφαίνεται το αμερικανικό περιοδικό.
Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία στρατιωτικά και ως εκ τούτου δεν ενδιαφέρεται για άμεσες διαπραγματεύσεις ή αποχώρηση, επισημαίνει το Foreign Affairs.
Όπως παρατηρεί το περιοδικό, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απλωθεί επικίνδυνα σε μία πρώτη γραμμή 965 χιλιομέτρων και σίγουρα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τον αριθμό των θυμάτων, που έχουν οι μονάδες τους.
Επιπλέον, οι προμήθειες της Ουκρανίας σε πυροβολικό, πυρομαχικά, τανκς και οχήματα μάχης πεζικού μειώνονται συνεχώς.
Όσο περισσότερο της λείπουν αυτοί οι βασικοί τύποι εξοπλισμού και όπλων, τόσο περισσότερο πρέπει να εξαρτάται από το πεζικό για να κρατήσει το μέτωπο, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση των απωλειών.
Εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα των Ουκρανών κατά μήκος του ανατολικού της μετώπου, η Ρωσία σημειώνει σταθερά κέρδη τους τελευταίους μήνες.
Εντός του Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ugledar, εισήλθαν στο Toretsk και κατέλαβαν το Selidovo.
Μαζί με την κατάληψη βασικών πόλεων γύρω από το ουκρανικό προπύργιο του Pokrovsk, αυτά τα κέρδη έδειξαν ότι η Ρωσία καθιέρωσε μια αποτελεσματική φόρμουλα για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρεί τις θέσεις της.
drones_ukraine.JPG
Οι Ρώσοι με 1.300 drones αναγνώρισης και βόμβες των 1.500 κιλών σαρώνουν τα πάντα στην Ουκρανία

Τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης βασίζονται σε πολλούς παράγοντες.
Η αποψίλωση της τακτικής αεράμυνας της Ουκρανίας από τα τέλη του 2023 και η παντελής έλλειψη αεροπορίας επιτρέπουν στη Ρωσία να κυριαρχεί στους αιθέρες.
Η Ρωσία πετά πλέον μεταξύ 1.000 και 1.300 αναγνωριστικών drones μεγάλης εμβέλειας πάνω από το ουκρανικό έδαφος, παρέχοντας στη Ρωσία πολύτιμα δεδομένα στόχευσης.
Οι ρωσικές μονάδες χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους για να χτυπήσουν τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας, εάν τις μετακινήσει μπροστά,
Η απειλή από ρωσικά πυρομαχικά και βόμβες ολίσθησης αναγκάζει την Ουκρανία να κρατήσει το πυροβολικό της μακριά από την πρώτη γραμμή, κάτι που με τη σειρά του επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να μετακινήσουν το δικό τους πυροβολικό πιο κοντά στο μέτωπο, σφυροκοπώντας στρατεύματα και επιμελητεία.
Αυτή η πίεση αναγκάζει τα ουκρανικά στρατεύματα να παραμείνουν σε προετοιμασμένες θέσεις μάχης όπου είναι ασφαλείς από θραύσματα.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία στέλνει μικρές ομάδες προς τα εμπρός για να αναγκάσουν τους Ουκρανούς σε θέσεις μάχης να ξοδέψουν πυρομαχικά και να τους εμποδίσουν να ξεκουραστούν.
Μόλις εντοπιστούν οι θέσεις μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές με τις τρομερές βόμβες ολίσθησης βάρους 500 έως 1.500 κιλών, οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν τις θέσεις με μεγάλη ακρίβεια.
Όταν οι Ουκρανοί προσπαθούν να περιστρέψουν τις μονάδες τους, πλήττονται από το πυροβολικό.
bombs_1.jpg
Η κατάσταση θα γίνεται συνεχώς χειρότερη για τους Ουκρανούς

Στη συνέχεια, όταν οι ουκρανικές αμυντικές θέσεις έχουν αραιωθεί, οι Ρώσοι επιχειρούν γρήγορες επιθέσεις σε μοτοσικλέτες, που συχνά υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα, για να μπουν στα ουκρανικά χαρακώματα.
Ακολουθώντας την εν λόγω τακτική η Ρωσία στοιχηματίζει πως μπορεί να πετύχει τους στόχους της στο Donbass πολύ σύντομα και να επιβάλει ένα ποσοστό απωλειών και υλικής υποβάθμισης στον ουκρανικό στρατό αρκετά υψηλό, ώστε να μην είναι πλέον σε θέση να αποτρέψει περαιτέρω προόδους, δίνοντας έτσι στη Μόσχα σημαντικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει το Foreign Affairs.
Με δέος το αμερικανικό περιοδικό διαπιστώνει ότι εάν συνεχιστεί αυτή η ροή των γεγονότων η κατάσταση στο μέτωπο μπορεί να επιδεινωθεί σε τέτοιο σημείο, όπου οι Ρώσοι μπορούν να αρχίσουν να προχωρούν σε όποια κατεύθυνση θέλουν ενώ οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν τους άξονες στους οποίους θα μπορούσαν να πιέσουν οι Ρώσοι.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι όποιες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα αποβούν καταστροφικές για την Ουκρανία.

Το φάντασμα του Brest Litovsk στοιχειώνει τον Zelensky

Το Κίεβο γνωρίζει ότι πρέπει να έχει ένα ισχυρό και σταθεροποιημένο μέτωπο για να μπορεί να διαπραγματευθεί αξιοπρεπώς με τη Μόσχα.
Γνωρίζει επίσης ότι η δυτική υποστήριξη για τον πόλεμό της δεν είναι απεριόριστη και ότι θα αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση να εξετάσει κάποιο είδος λύσης μέσω διαπραγματεύσεων καθώς ο πόλεμος περνά στον τρίτο χρόνο του.
Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Ουκρανία να συρθεί σε διαπραγματεύσεις ενώ η κατάσταση στο μέτωπο συνεχίζει να εξελίσσεται υπέρ της Ρωσίας, επισημαίνει το Foreign Affairs.
Αυτό θα δημιουργούσε ένα νέο Brest Litovsk για την Ουκρανία: το 1918, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι γερμανικές δυνάμεις πέτυχαν τέτοιες συνθήκες υπό τις οποίες μπορούσαν να προχωρήσουν ατιμώρητα εναντίον του Κόκκινου Στρατού, και ως εκ τούτου, όταν οι Σοβιετικοί άρχισαν συνομιλίες, οποιαδήποτε προσπάθεια να απωθήσουν κάποια γερμανική απαίτηση, προκαλούσε τους Γερμανούς να ανανεώσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι να υποχωρήσουν οι Σοβιετικοί.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μόσχα θα ανάγκαζε ουσιαστικά το Κίεβο να παραχωρήσει την κυριαρχία του υπό την απειλή όπλων, καταλήγει το Foreign Affairs.


foreign_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης