Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ψυχορραγούσα Ευρώπη δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ – Στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Η ψυχορραγούσα Ευρώπη δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ – Στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί στο μέγιστο από τον Ιούλιο σε περίπου 183 μονάδες βάσης
Η ταχεία απόκλιση μεταξύ της ευρωζώνης και των αγορών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς μια ολοένα και πιο υποτονική ευρωπαϊκή οικονομία προσθέτει στην πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια.
Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει αυξηθεί στο μέγιστο από τον Ιούλιο σε περίπου 183 μονάδες βάσης (μ.β.), καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ έχουν ανέβει τις τελευταίες εβδομάδες ενώ οι γερμανικές έχουν σημειώσει μικρή άνοδο.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η δυναμική της αγοράς θα συνεχιστεί περαιτέρω», δήλωσε ο Simon Blundell, συνεπικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην BlackRock, ο οποίος δηλώνει ότι προτιμά τα ευρωπαϊκά ομόλογα έναντι των ΗΠΑ.
Ενώ η απότομη επιτάχυνση του Σεπτεμβρίου στην αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ υπογραμμίζει τη δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα.
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, αλλά η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την τρίτη μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο.
Η Goldman Sachs ανέφερε ότι το χάσμα αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ-Γερμανίας είναι πιθανό να αυξηθεί στις 200 μ.β., ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις αρχές του έτους.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ, με τα δεδομένα να είναι πιο αδύναμα και μια κεντρική τράπεζα λιγότερο πρόθυμη να προβεί σε μειώσεις», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της τράπεζας.
Το διευρυνόμενο χάσμα αποδόσεων διαχέεται ήδη σε άλλες αγορές, με το ευρώ να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του σε περίπου δύο μήνες, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν τους επενδυτές προς τα αμερικανικά ομόλογα, ενισχύοντας το δολάριο.

Η Ευρώπη «ψυχορραγεί»

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα θα συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος το 2024.
Ο άλλοτε πανίσχυρος μεταποιητικός τομέας συνεχίζει να αγωνίζεται στον απόηχο μιας ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Τα νούμερα δεν είναι πραγματικά καλά», δήλωσε ο Michael Weidner, συνεπικεφαλής του παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη Lazard Asset Management.
"Ούτε τα σκληρά νούμερα που αναφέρονται, ούτε τα «μαλακά» νούμερα σχετικά με τις προοπτικές και τους διάφορους δείκτες.
Είναι όλα πολύ ζοφερά και η διάθεση είναι ακόμη χειρότερη", πρόσθεσε.
Η Γαλλία εν τω μεταξύ έχει δεσμευτεί να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες καθώς προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.
Ενώ πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι αυτό είναι απαραίτητο, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Ο Reinout De Bock, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα επιτόκια της UBS, είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν έως και 1% στην ευρωζώνη το επόμενο έτος εάν η ανάπτυξη δεν επιταχυνθεί, και είπε ότι η μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη.
Μια επιβράδυνση στην Κίνα, βασικό εμπορικό εταίρο, είναι μια άλλη ανησυχία για τους επενδυτές.

Οικονομικές προοπτικές

Σε έντονη αντίθεση, η έκρηξη της έκθεσης για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου έχει καθησυχάσει τους φόβους για απότομη επιβράδυνση των ΗΠΑ και ανάγκασε τους επενδυτές να απορρίψουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια κατά 50 μ.β. για δεύτερη συνεδρίαση τον Νοέμβριο.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος και 1,6% το 2025, σε σύγκριση με ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,3% στην ευρωζώνη.

Βαθιές περικοπές επιτοκίων

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει φέρει τα επιτόκια στα τέλη του επόμενου έτους στο περίπου 2%, πολύ πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι σήμερα 3,5%.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America είναι δύσπιστοι ότι η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να διατηρήσει επιτόκια 2%, ένα επίπεδο που πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν ως "ουδέτερο" - ένα επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
«Ο κόσμος του σήμερα δεν διαφέρει πολύ από τον κόσμο του 2017-2018: η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση παραμένει εκπληκτικά αδύναμη», έγραψαν οι αναλυτές της BofA.
Η BofA αναμένει ότι οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων θα αυξηθούν.
Δεν είναι όλοι οι επενδυτές δυσοίωνοι για τις προοπτικές της ευρωζώνης, καθώς επισημαίνουν την ισχυρότερη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
«Τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι εντάξει και στην πραγματικότητα, σε σχέση με τις προσδοκίες, αυξάνονται», δήλωσε ο Lloyd Harris, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Premier Miton Investors.
Ο Harris είπε ότι πιστεύει ότι οι αγορές τιμολογούν σε πάρα πολλές μειώσεις επιτοκίων και αναμένει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, αν και κατά περισσότερες στις ΗΠΑ παρά στην Ευρώπη.
«Οι ΗΠΑ διαφέρουν ελαφρώς στο ότι έχουμε περισσότερες κρατικές δαπάνες και περισσότερη προθυμία να έχουμε μεγαλύτερο έλλειμμα, και αυτό είναι που ωθεί την οικονομία των ΗΠΑ προς τα εμπρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης