Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έγκλημα»… Ευρώπης: Εγκρίθηκε δάνειο 35 δις ευρώ σε Ουκρανία από τα ρωσικά assets

«Έγκλημα»… Ευρώπης: Εγκρίθηκε δάνειο 35 δις ευρώ σε Ουκρανία από τα ρωσικά assets
Με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές ενέκρινε το δάνειο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το πράσινο φως για την χορήγηση δανείου ύψους 35 δις ευρώ στην Ουκρανία από τα κέρδη των ρωσικών assets έδωσε με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πακέτο αυτό αποτελεί μέρος της βοήθειας που συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7 τον περασμένο Ιούνιο για την παροχή στήριξης έως και 50 δισ. δολαρίων (περίπου 45 δισ. ευρώ) στην Ουκρανία.
Το τελικό ποσό που θα συνεισφέρει η ΕΕ ίσως είναι χαμηλότερο από το ανώτατο ύψος των 35 δισ., ανάλογα με το μέγεθος των δανείων που θα δοθούν από τα υπόλοιπα μέλη της G7.
Τα μελλοντικά έσοδα που θα προέλθουν από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή των σχετικών δανείων.
Υπενθυμίζεται πως τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ύψους 210 δισ. ευρώ, φυλάσσονται στην ΕΕ και παραμένουν δεσμευμένα βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θέμα της διάθεσης 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
«Με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι χρησιμοποιούμε τα έσοδα από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.

Για κλοπή μιλά η Ρωσία, υπόσχεται σκληρή απάντηση

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως η Ρωσία θα απαντήσει σίγουρα στην «κλοπή των περιουσιακών της στοιχείων στην Ευρώπη».
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η Ρωσία σκοπεύει να οργανώσει νομική δίωξη όσων εμπλέκονται σε αυτήν την απόφαση.
Όπως είπε, η Ευρώπη ακολούθησε τον χειρότερο δρόμο, αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης