Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη γερμανική οικονομία, εάν η εκλογή Trump προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη

Σοκ στη γερμανική οικονομία, εάν η εκλογή Trump προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρούσε κατά 1,3% το 2027 και το 2028 και θα μειωνόταν έως και 1,5% στη Γερμανία
Η Γερμανία θα ήταν ο μεγάλος χαμένος αν η προεδρία Trump πυροδοτούσε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, με τη μέχρι πρότινος αξιοζήλευτη βιομηχανική δύναμη της Γερμανίας να εξελίσσεται σε τρωτό σημείο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Donald Trump χει διατυπώσει σχέδια για γενικούς δασμούς ύψους 10% έως 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές, καθώς και δασμούς ύψους 60% ή και περισσότερο σε αγαθά από την Κίνα, σε μέτρα που, όπως λέει, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική μεταποίηση.

Συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ

Σε έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW, η οποία δόθηκε αποκλειστικά στο Reuters, διαπιστώθηκε ότι σε ένα σενάριο όπου η κυβέρνηση Trump θα επέβαλε δασμούς 20% στην ΕΕ και το μπλοκ θα ανταπέδιδε τα ίδια αντίποινα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρούσε κατά 1,3% το 2027 και το 2028 και θα μειωνόταν έως και 1,5% στη Γερμανία.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της ΕΕ αυξάνονται από το 2025 έως το 2028, ενώ οι επιπτώσεις στο αμερικανικό ΑΕΠ είναι ισχυρότερες τα δύο πρώτα χρόνια, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% με δασμούς 10% και 1,5% με δασμούς 20% το 2025, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επιπτώσεις στο αμερικανικό ΑΕΠ μειώνονται με την πάροδο του χρόνου λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των αμερικανικών εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές στο σενάριο, παρέχοντας μια όλο και πιο θετική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα είναι φέτος η μόνη χώρα της G7 που δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί για δύο συνεχόμενα έτη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή

Μια εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τον κύριο εμπορικό της εταίρο, θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή.
«Εάν υιοθετήσετε την άποψη που υιοθετώ εγώ, ότι η τόνωση της οικονομίας στην Κίνα θα απογοητεύσει, τότε η Γερμανία δεν πρόκειται να διασωθεί από την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel και του Peterson Institute for International Economics.
«Και αν οι ΗΠΑ γίνουν ακόμη πιο προστατευτικές, οι βραχυπρόθεσμες πηγές ανάπτυξης για τη Γερμανία είναι πολύ λίγες», δήλωσε ο Kirkegaard.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας φέτος, μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια που η Κίνα ήταν στην πρώτη θέση.
«Η μισή ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται πάντα από τις εξαγωγές και αν κοιτάξετε τι συμβαίνει στον κόσμο, πρέπει να πούμε ότι αυτός ο πυλώνας δέχεται επίθεση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck νωρίτερα τον Οκτώβριο κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης .

Εξαγωγές

Οι γερμανικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3% το 2023 εξαιτίας της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση 0,1% για αυτή τη χρονιά.
Μελέτη του Ιδρύματος Hans Boeckler δείχνει ότι 20% των δασμών πιθανόν να μειώσουν κατά μια ποσοστιαία μονάδα την παραγωγή στη Γερμανία κατά την πρώτη διετία από την εφαρμογή τους.
Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα πιθανόν να μειωθούν κατά σχεδόν 9,6% συνολικά αν προκύψει εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ifo.
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ πιθανόν να μειωθούν κατά 14,9% σε ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ θα επέβαλαν δασμούς 60% στα αγαθά από την Κίνα και 20% στα αγαθά από άλλες χώρες.
Ιδιαίτερα θα κινδύνευαν να πληγούν οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων --συγκεκριμένα θα μειώνονταν κατά 32%-- όπως και οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων (μείωση κατά 35%), σύμφωνα με το Ifo.
Αυτό θα επέφερε νέο πλήγμα για τη γερμανική βιομηχανία -έναν ακόμη πυλώνα του γερμανικού οικονομικού μοντέλου- που βρίσκεται σε πτώση επί χρόνια χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα ανάκαμψης.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης