Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rosenberg Research: Μετράμε αντίστροφα για το κραχ – Οι τρεις δείκτες που επιβεβαιώνουν πως οι μετοχές είναι… μελλοθάνατες

Rosenberg Research: Μετράμε αντίστροφα για το κραχ – Οι τρεις δείκτες που επιβεβαιώνουν πως οι μετοχές είναι… μελλοθάνατες
«Αυτή είναι η μητέρα όλων των φουσκών… Οι αγορές καθοδηγούνται από το ένστικτο και την ορμή της αγοράς» έγραψε ο δισεκατομμυριούχο David Rosenberg
Αν μη τι άλλο, εν έτει οι αγορές διαγράφουν καταπληκτική πορεία, με τους μεγαλύτερους δείκτες να γράφουν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά.
Ενδεικτικά, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street κερδίζει +23% μέχρι στιγμής φέτος, έπειτα από μια αύξηση +22% το 2023.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και δισεκατομμυριούχο David Rosenberg, οι καιροί ου… μενετοί για τους απλήστους.
Σε σημείωμά του προς τους πελάτες του αυτόν τον μήνα, ο ιδρυτής της Rosenberg Research, ο οποίος είχε προβλέψει την ύφεση του 2008, προειδοποίησε ότι η αγορά ομοιάζει με φούσκα και οι επενδυτές, στο τέλος, θα καούν.
«Αυτή είναι η μητέρα όλων των φουσκών… Οι αγορές καθοδηγούνται από το ένστικτο και την ορμή της αγοράς» έγραψε και συμπλήρωσε:
«Όταν αυτή η μεγάλη φούσκα σκάσει, θα σκάσει με πάταγο.
Δεν είναι ώρα να κυνηγήσουμε το momentum ή να έχουμε αγελαία νοοτροπία».
Ο Rosenberg είπε ότι βασική αιτία για την πτωτική του προοπτική είναι μια τριάδα δεικτών που «κάθονται» σε δύο τυπικές αποκλίσεις έναντι των μέσων τιμών: οι τοποθετήσεις στις μετοχές, οι αποτιμήσεις αγοράς και το επενδυτικό κλίμα.
Αν και στις σημειώσεις του δεν ανέφερε συγκεκριμένους δείκτες, πολλοί που ακολουθούνται ευρέως επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι δείκτες

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στις μετοχές, είθισται οι επενδυτές να εξετάζουν το μετοχικό κεφαλαίο των νοικοκυριών ως ποσοστό των στοιχείων ενεργητικού YTD.
Βόρεια του 40%, υπερβαίνει τα επίπεδα που επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com.
1_873.JPG

Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί δείκτες, αλλά δύο κοινά που πρέπει να ληφθούν υπόψη: ο κυκλικά προσαρμοσμένος λόγος τιμής προς κέρδη Shiller και ο Wilshire 500 προς το ΑΕΠ, που φαίνονται παρακάτω, αντίστοιχα.
2_650.JPG1_875.JPG
Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμη δείκτες που απεικονίζουν το επενδυτικό κλίμα. Ένας δημοφιλής δείκτης είναι η AAII Sentiment Survey.
Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, το 45,5% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε τον εαυτό του bullish, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 37,5%.
Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, ωστόσο, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη.
Σύμφωνα με τον δείκτη του Rosenberg, ο S&P 500 είναι τουλάχιστον 25% υψηλότερος σε σχέση με ό,τι υποδηλώνουν τα θεμελιώδη στοιχεία.
«Οι τιμές ξεπέρασαν κατά πολύ τα κέρδη το περασμένο έτος, και αν αυτό ήταν ένα κλασικό ράλι με γνώμονα τα κέρδη, ο S&P 500 θα βρισκόταν στις 4.600 μον., όχι στις 5.751 μον.» δήλωσε ο Rosenberg.
«Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι αναθεωρήσεις του EPS των αναλυτών ήταν εντελώς αρνητικές» συμπλήρωσε.
Οι πτωτικές απόψεις του Rosenberg για την αγορά συνοδεύονται από μια απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία.
Όπως είπε, εκθέση για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο έδειχνε μια ακραία πτωτική τάση και ως εκ τούτου εξακολουθεί να αναμένει ύφεση.

Οι απόψεις του Rosenberg στο πλαίσιο

Ο οικονομολόγος προβλέπει ύφεση εδώ και δύο χρόνια ενώ έχει προειδοποιήσει πολλάκις πως η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη.
Εν τω μεταξύ, η αγορά έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμη και των πιο bullish αναλυτών στη Wall Street, και η οικονομία δείχνει συνεχώς ανθεκτικότητα, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, εμφανίζονται σημάδια αδυναμίας καθώς το ποσοστό ανεργίας κινείται ανοδικά και οι θέσεις εργασίας και οι νέες προσλήψεις μειώνονται.
Η Federal Reserve έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω επιβράδυνση μειώνοντας τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η οικονομία βρίσκεται στην αρχή ενός νέου οικονομικού κύκλου ή αν θα λυγίσει υπό το βάρος των αυξημένων επιτοκίων και θα βυθιστεί σε ύφεση.
Ο Rosenberg πιστεύει ότι το τελευταίο σενάριο είναι πιο πιθανό και ως εκ τούτου προειδοποιεί τους επενδυτές να μην επενδύσουν σε αυτό το στάδιο, μετά από ένα τόσο επιθετικό ράλι τα τελευταία δύο χρόνια.
«Διαχείριση χρημάτων σημαίνει, ανά πάσα στιγμή, διατήρηση του κεφαλαίου», έγραψε ο Rosenberg.
«Ο J.P. Morgan φέρεται να σχολίασε κάποτε ότι πλούτισε όχι αγοράζοντας στα χαμηλά και πουλώντας στα υψηλά, αλλά με το να συμμετέχει στο μέσον 60% της ανοδικής αγοράς. Έχουμε ξεπεράσει πολύ αυτό το σημείο» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης