Τελευταία Νέα
Gun Room

Το τουφέκι που νομίζει πως είναι πιστόλι: Ruger PCC

Το τουφέκι που νομίζει πως είναι πιστόλι: Ruger PCC
H στρατηγική της Ruger είναι διαφορετική. Αντί να προωθεί το PCC ως αστυνομικό όπλο, απευθύνθηκε στην πολιτική αγορά
Ρωτήστε οποιονδήποτε σοβαρό μελετητή του τυφεκίου ακριβείας τη γνώμη του για τις αραβίδες σε διαμέτρημα πιστολιού (για σκοπευτική ή κυνηγετική χρήση) και θα σας απαντήσει πως είναι: “Αχρηστες”.
Διαθέτουν τον όγκο σχεδόν ενός επωμιζόμενου όπλου, χωρίς την ακρίβεια, την ισχύ ή το βεληνεκές του. Το επιχείρημα είναι απόλυτα λογικό μέσα υπό το πρίσμα της βλητικής απόδοσης. Παραβλέπει όμως ένα υποκειμενικό παράγοντα που λέγεται ευκολία χρήσης.
r2_5.JPG
Μπροστά από την εποχή του

Εκεί βασίστηκε η σχεδίαση του Ruger Pistol Caliber Carbine (PCC) για να αναστήσει το 2017 μια σχεδόν ξεχασμένη κατηγορία ημιαυτόματων όπλων.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που προσπαθούσαν. Στη δεκαετία του 1990 έφεραν στην αγορά ένα πρωτοποριακό τουφέκι βασισμένο στο δημοφιλές 10/22 (διαμετρήματος .22LR). Το είχαν επανασχεδιάσει για τα φυσίγγια 9mm Para και .40S&W που ήταν τα δημοφιλέστερα διαμετρήματα για άμυνα. Χρησιμοποιούσαν γεμιστήρες από πιστόλια Ruger P85. Τα προωθούσαν στην αστυνομική αγορά, ως “συμπλήρωμα” στο βασικό εξοπλισμό του ένστολου αστυφύλακα και τα ονόμαζαν Police Carbine (PC9 και PC40). Το σκεπτικό ήταν πως ο μέσος αστυνομικός θα είχε στην άμεση διάθεση του ένα όπλο “όχι ισχυρότερο” από το υπηρεσιακό πιστόλι (ώστε να καθησυχάζονται οι
“πολιτικάντηδες”, που θα του έδινε καλύτερη ευστοχία λόγω εργονομίας και σταθερότητας κατά τη βολή. Επιπλέον, θα χρησιμοποιούσε υπάρχοντα φυσίγγια και γεμιστήρες με μηδενικό πρόσθετο κόστος.
Η ιδέα είχε κάποια απήχηση σε αστυνομικές υπηρεσίες που αναζητούσαν κάθε δυνατό πλεονέκτημα για την επιβίωση των
ανδρών τους. Στο μεταξύ όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Οι αστυνομίες άρχισαν να προσλαμβάνουν μαζικά βετεράνους των πολέμων στη Μέση Ανατολή. Έχοντας εμπειρίες από μάχες σε κατοικημένες περιοχές
έβλε αν τα PC ως αδύναμα υποκατάστατα απέναντι στα Μ16 και Μ4 που χρησιμοποιούσαν στη στρατιωτική τους θητεία.
Μια σειρά από διατάγματα επέτρεψαν τη δωρεάν παραχώρηση πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού σε αστυνομίες και τα τμήματα αποκτούσαν (χωρίς κόστος) τυφέκια 5,56mm. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τη Ruger στην κατάργηση του PC το 2007.
r3_1.JPG
Η δεύτερη προσπάθεια

Πέρασαν δέκα χρόνια και η Ruger ξαναδοκίμασε.
Στα τέλη του 2017 παρουσίασαν μια ανανεωμένη έκδοση με το όνομα PCC. Λειτουργεί με την Αρχή της ¨άμεσης οπισθοδρόμησης”. Το βάρος του κλείστρου και η αντίσταση του επανατατικού ελατηρίουν κρατούν το κλείστρο ασφαλισμένο κατά την πυροδότηση. Ένα βαρίδι από βολφράμιο μειώνει την έκταση της διαδρομής . Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται πάνω στο κλείστρο και μπορεί να τοποθετηθεί δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με την επιθυμία του χειριστή.
Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι η φθηνή και απλή κατασκευή. Αυτό μεταφράζεται σε λογική τιμή. Εκεί που ένα AR9 κοστίζει πάνω από 2,500 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, το Ruger PCC βρίσκεται για λιγότερα από τα μισά χρήματα.
Η σκανδάλη προέρχεται αυτούσια από τη σύγχρονη εκδοχή του 10/22 και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές έτοιμες βελτιώσεις από ανεξάρτητους κατασκευαστές.
Πιάνοντας το σφυγμό της εποχής, εξόπλισαν το νέο PCC με κάποια αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η προσθήκη μιας ράγας picatinny πάνω στον αλουμινένιο σκελετό. Επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή διόπτρας χωρίς να εμποδίζεται από τα “μεταλλικά” σκόπευτρα (ακίδα και κλισιοσκόπιο) που είναι τοποθετημένα πάνω στην κάνη μήκους 41cm. Η λεπτομέρεια αυτή παίζει ρόλο διότι η Ruger έχει προικίσει την αραβίδα με ένα σύστημα ταχείας αποσυναρμολόγησης.
Απασφαλίζοντας ένα μοχλό στην πάπια και περιστρέφοντας κατά 90 μοίρες, η κάνη διαχωρίζεται από τον κορμό και καταλήγουμε με δύο τμήματα μήκους 41cm και 46cm αντιστοίχως. Η αποσυναρμολόγηση δεν επηρεάζει το μηδενισμό των σκοπευτικών.
Όπως και το αρχικό μοντέλο, το σύγχρονο PCC τροφοδοτεί από γεμιστήρες πιστολιών. Η Ruger σχεδίασε ένα “αρθρωτό” κανάλι υποδοχής με ένα εσωτερικό ένθεμα από πλαστικό. Η τοποθέτηση και αφαίρεση του γίνεται εύκολα κατά τη βασική λύση του όπλου. Χωρίς το ένθεμα, η αραβίδα δέχεται γεμιστήρες Ruger SR9. Με το ένθεμα μπορεί να χρησιμοποιήσει γεμιστήρες Glock 9mm (από τα μοντέλα 17, 19 και 26). Όντας κάποια από τα δημοφιλέστερα σύγχρονα πιστόλια, η διαθεσιμότητα είναι εξασφαλισμένη. Επιπλέον, αν κάποιος ήδη έχει κάποιο πιστόλι Glock, έχει κοινή αναχορηγία πυρομαχικών για τα δύο όπλα.
r5.JPG
Διαφορετικές συνθήκες

Το νέο μοντέλο έξινε ανάρπαστο σχεδόν αμέσως. Τόσο ώστε δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά που περιλαμβάνει το πιστόλι Charger και αγωνιστικές εκδόσεις με αλουμινένιους χειροφυλακτήρες, κοντάκια Magpul, πιστολοειδείς λαβές, κλπ. Οπότε το λογικό ερώτημα: είναι γιατί με διαφορά δέκα ετών, το ίδιο ουσιαστικά τουφέκι πήγε από “τα αζήτητα” στην επιτυχία;
Η απάντηση βρίσκεται στις αλλαγές του κόσμου γύρω μας. Η χρόνια έλλειψη πυρομαχικών και το σχεδόν διπλάσιο κόστος τους μεταξύ 2016 και σήμερα, έκαναν πολλούς σκοπευτές να αφήσουν τα “πραγματικά”
τουφέκια και να στραφούν σε μικρότερα και φθηνότερα διαμετρήματα.
Αυτό εξηγεί την άνθιση των αγώνων τυφεκίου Pistol Caliber που είναι πλέον το ταχύτερα ανερχόμενο αγώνισμα. Αλλά και η στρατηγική της Ruger είναι διαφορετική. Αντί να προωθεί το PCC ως αστυνομικό όπλο, απευθύνθηκε στην πολιτική αγορά. Το πλασάρει ως ένα “συμπλήρωμα” για το πιστόλι Glock που κάποιος κατέχει (και υπάρχουν εκατομμύρια τέτοιοι) για σκοποβολή είτε άμυνα. Για περίπου το κόστος ενός δεύτερου πιστολιού και χωρίς άλλη επένδυση σε παρελκόμενα ή φυσίγγια, αποκτά ένα αξιόπιστο και εύχρηστο τουφέκι. Πρακτικά οι αραβίδες των 9mm είναι επεκτείνουν το βεληνεκές μέχρι τα 150 μέτρα.
Αυτό τις καθιστά ενδιαφέρουσες για ένα άλλο κοινό. Εκείνους που θέλουν ένα προσιτό όπλο για “κάθε χρήση” από την άτυπη σκοποβολή σε τενεκεδάκια μέχρι την εξολόθρευση αλεπούδων που απειλούν το κοτέτσι. Στις περισσότερες χώρες αυτό σημαίνει ένα απλό “εικοσιδυάρι”. Ένα σύγχρονο τουφέκι εννέα χιλιοστών με παρόμοιο κόστος είναι ελκυστική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης