Τελευταία Νέα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Αφιέρωμα: Τράπεζες 2024

Βαγγέλης Κανέλης (Attica Bank): Αποδόσεις και κέρδη - Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες

Βαγγέλης Κανέλης (Attica Bank): Αποδόσεις και κέρδη - Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες

Άρθρο του Βαγγέλη Κανέλη Chief Strategy της Attica bank στο αφιέρωμα του bankingnews

Η ελληνική τραπεζική αγορά, έχοντας πετύχει αξιόλογη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στους εποπτικούς δείκτες της, βρίσκεται σε μια νέα περίοδο μετασχηματισμού. Η ανάπτυξη για το μέλλον είναι πάντα το ζητούμενο, σε ένα περιβάλλον ανθεκτικότητας και θετικών προοπτικών, με τρεις κύριες προτεραιότητες για τις τράπεζες:
τον περιορισμό και τη διατήρηση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), την ποιοτική αναβάθμιση των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων λόγω υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) και την ενίσχυση της απόδοσης και κερδοφορίας τους.

Το ζητούμενο για τα NPEs

Η διατήρηση χαμηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την τρέχουσα σταθερότητα και την μελλοντική ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των NPEs στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε από το 40% το 2018 σε κάτω από 10% το 2023, κυρίως λόγω του προγράμματος παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», επιτρέποντας στις τράπεζες να διαθέσουν περισσότερους πόρους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ωστόσο, η πρόληψη των νέων NPEs και η συνεχής διαχείριση των υφιστάμενων παραμένει προτεραιότητα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο πρόγραμμα «Ηρακλή ΙΙΙ» καθώς και άλλων εργαλείων τώρα ή στο μέλλον.

Ο Ηρακλής ΙΙΙ

Το πρόγραμμα του «Ηρακλή ΙΙΙ» θα αξιοποιήσει και η Attica Bank, μετά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, για να εξυγιάνει τον ισολογισμό της και να οδηγήσει τον δείκτη ΜΕΑ κάτω από 3%, συγκρίσιμο ή και καλύτερο από τους δείκτες των συστημικών τραπεζών.
Παράλληλα, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 735 εκατ. ευρώ, η Attica Bank θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της επιχειρηματικού σχεδίου. Ως αποτέλεσμα της θωράκισης αυτής, η νέα τράπεζα προβλέπεται να έχει αυξημένα κέρδη προ προβλέψεων και φόρων (PPI) από €43 εκατ. το 2023 σε €250 εκατ. το 2027, επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματά της λόγω συνεργειών και οικονομιών κλίμακος.

Τα νέα δεδομένα από τη συγχώνευση

Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά, δημιουργώντας έναν νέο τραπεζικό οργανισμό με αυξημένη ικανότητα δανεισμού των επιχειρήσεων και χρηματοδότησης έργων, απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος. Για τη νέα τράπεζα δεν υφίσταται ούτε το ζήτημα του DTC, καθώς έχει μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο και υψηλής ποιοτικής στάθμης κεφάλαια. Συνολικά η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, καθώς τον Ιούνιο του 2024 οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονταν σε 12,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 50,5% των βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier 1), και θα κληθούν να λάβουν πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Νέες λύσεις χρηματοδότησης

Οι τράπεζες πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της πιστωτικής τους πολιτικής και στην παροχή νέων λύσεων χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς που έχουν υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός και οι πράσινες επενδύσεις. Καλούνται να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για να επιτύχουν υψηλότερη κερδοφορία, στηρίζοντας παράλληλα την εθνική οικονομία.
Η Attica Bank είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε έναν πιο δυναμικό και αναπτυξιακό ρόλο, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που διανοίγονται μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια, για να προσφέρει μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα, πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική πολιτική δανεισμού και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το νέο αφήγημα των ελληνικών τραπεζών, ώστε να διατηρήσουν υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου πρέπει να επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, χωρίς να ξεχνούν τη βασική τους δραστηριότητα: τη χρηματοδότηση ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες καλούνται να πρωτοστατήσουν στη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και προσελκύοντας νέα κεφάλαια. Δεν μπορούν να μην αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες και τα εργαλεία, όταν αυτά είναι αναπόσπαστα της εξέλιξής τους, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα. Κυρίως όμως, η προσέλκυση και διατήρηση πελατών θα είναι πάντα κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Η Attica Bank επενδύει στη σχέση της με τους πελάτες, φέροντας μια νέα δυναμική στην αγορά από κοινού με την Παγκρήτια.

* Ο  Βαγγέλης Κανέλης είναι Chief Strategy and NPE Officer Attica Bank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης